Motocross morgen, middag og aften

Det støver, det larmer, og det går stærkt, når der er cross-tid på Rydhave Slots Efterskole, hvor drømme, talent og nysgerrighed er vigtige kodeord.

”Jeg drømmer om at køre de helt store løb. Altså at leve af at køre cross”.

Sådan forklarer Jesper Mikkelsen fra Holstebro, der har kørt motocross i 13 år. Nu er han 17 og styrketræner tre gange om ugen for at holde sig i bedst mulig form. Det kræver præcision og styrke, at holde en crosser i hånden. Benmuskler især.

Der er 12 elever på motocross-linjen på Rydhave Slots Efterskole. 11 af dem er drenge, og skolen har eget værksted og egen motocrossbane med masser af udfordringer.

”Vi har selvfølgelig begge køn på linjen. Men det er oftest drenge, der har lidt uro i kroppen og benzin i blodet. Men de ved, de skal i værkstedet eller på motocrossbanen om eftermiddagen. Det er en gulerod for dem, og derfor ser vi, at de får en langt bedre skoledag,” fortæller skolens forstander, Kåre Heide-Ottosen.

To dage om ugen er holdet til undervisning. Onsdag er en af Jespers yndlingsdage, for det er nemlig værkstedsdag. Og så er der weekenden, som ofte går med, at han turer rundt til baner i hele Danmark med sin far.

Faktisk tog han ikke på efterskole for at køre motocross, indleder han med at sige. Han ville gerne samle sig, modne sig og få nye venskaber og relationer. Meeeeen når nu Rydhave havde sin egen bane – og der ligefrem var en linje dedikeret til passionen – så var Rydhave det helt rigtige valg.

”Okay, for at være ærlig var det nok mest cross, jeg gik efter. Og da jeg sad og surfede efter efterskoler, så var Rydhave Slots Efterskole uden tvivl det bedste valg for mig. Det er det mest kvalificerede bud i forhold til det niveau, jeg kører på,” siger Jesper Mikkelsen.

Store drømme

På Rydhave Slots Efterskole er tre ord vigtige: Talent, drømme og nysgerrighed.

“Nogle har et talent, de ønsker at afprøve. Nogle har en drøm om at blive gode til noget, og nogle er nysgerrige,” fortæller Kåre Heide-Ottesen.

Jesper Mikkelsen har det hele – både talentet, drømmen og nysgerrigheden. Han er benhård på en crosser. Hak ved talent. Han fortæller, at de på tværs af linjerne følger med i de andres hverdag. Når cyklisterne cykler, når rytterne rider, og han siger, at det ikke føles som om, skolen er delt op, selvom alle har valgt en linje. Hak ved nysgerrighed. Og drømmen; ja, den har han også:

”Jeg drømmer om at køre de helt store løb. Altså at leve af at køre cross. Der er ikke så mange herhjemme, der kan leve af det. Det er så svært at blive professionel og komme til at leve af det, men jeg vil gøre alt for, at det lykkes,” siger Jesper Mikkelsen.

Cross hele dagen

De 12 crossere har for nylig været på crosser-tur til Holland. Hele linjen boede i et hus i en uge, og på programmet stod kun tre ting: Søvn, mad og cross. Faktisk meget lig dagligdagen på Rydhave Slots Efterskole.

”Jeg har udviklet mig sindssygt meget. Tidligere fjollede jeg rundt i et klasselokale og fik dårlige karakterer. Her slutter vi klasseundervisningen klokken 13, og det er godt for mig, for det er der, jeg begynder at blive lidt urolig. Nu ved jeg, at jeg skal bruge eftermiddagen på cross-banen,” siger Jesper Mikkelsen.

FAKTA – CROSS:

  • Der er plads til 15 elever på motocross-linjen
  • Man skal have licens og egen maskine for at følge linjen
  • Efterskolen har egen bane – men besøger nye baner hver uge

Læs mere om motocross-linjen her.

Vil du også køre motocross som Jesper Mikkelsen, er der fortsat ledige pladser til skoleåret 2019-20.
Book en rundvisning allerede nu.