Kåre Heide-Ottosen

RYDHAVE VIL VÆRE LANDETS BEDSTE EFTERSKOLE

AF: ALLAN DAMGAARD, Dagbladet Holstebro-Struer
Publiceret

Rydhave Slots Efterskole vil i det kommende skoleår have 68 elever, og dermed har forstander Kåre Heide-Ottosen og hans nye stab fået vendt udviklingen og nået det første delmål.

Ryde: Da Kåre Heide-Ottosen blev ansat som forstander på Rydhave Slots Efterskole i begyndelsen af 2016, var hans opgave bøjet i neon: Du skal redde efterskolen mod lukning.

Nu - halvandet år efter - kan Kåre Heide-Ottosen med et stort smil konstatere, at efterskolen med base i det historiske, hvide slot er kommet i hus med første delmål. Det hed at stoppe den negative udvikling med faldende elevtal, og der blev også sat tal på: I det kommende skoleår skal elevtallet være på 60.

- Vi har nu 68 tilmeldte elever til det kommende skoleår, og det er alle elever, der har betalt depositum. Nu ønsker vi så heller ikke at være flere til det kommende skoleår. Hvis der er flere, der ønsker at blive elev i det kommende skoleår, så kommer de på en venteliste, siger Kåre Heide-Ottosen.

Spørgsmålet er, om det ikke er fristende at tage alle de elever ind, man kan få.

- Nej, vi ønsker ikke at være flere i næste skoleår. Vi skal først have bygget et stærkt fundament, før vi kan udvide elevtallet. Samtidig ønsker vi en efterskole med kvalitet frem for kvantitet. Men vi skal selvfølgelig have et elevtal, der giver en fornuftig økonomi, og det får vi også, siger den stadig forholdsvis nye forstander.

Målsætningen hedder 80 elever for skoleåret 2018/19 og 90 elever i året efter.

- Vi har allerede en del elever skrevet op til 2018/19, og vi har ofte rundvisninger på skolen, siger Kåre Heide-Ottosen.

I weekenden sagde Rydhave Slots Efterskole farvel til blot 26 elever, så elevfremgangen er på 42 i næste skoleår.

Mens tidligere elevhold fortrinsvis kom fra lokalområdet, så kommer de nye elever fra hele landet.

- Vi må erkende, at efterskolens faldende elevtal er gået lidt ud over skolens ry i det vestjyske. Sådan vil det være. Derfor var vi også klar over, at hvis det skulle lykkes at vende udviklingen, så skulle vi også appellere til elever uden for Vestjylland, og det kunne vi kun gøre ved at specialisere os og tilbyde linjer, som der ikke findes mange af i Danmark. Samtidig skulle det være linjer, som vi er ekstraordinære ambitiøse med, siger Kåre Heide-Ottosen.

Og det er i den boldgade, at vi finder de nye linjer cykling og e-sport.

Danmarks bedste

- Vi lægger ikke skjul på, at vi vil være Danmarks bedste efterskole med disse linjer, og derfor er vores tovholdere på disse linjer også blandt de bedste i Danmark. Tovholderne står både for undervisningen og for at udvikle linjerne og f.eks. arrangere bootcamps, hvor andre end vores egne elever får glæde af vores faciliteter og viden på området. Desuden vil disse ekstra arrangementer også komme eleverne til gode i - de vil kunne lave forskellige ting sammen, siger Kåre Heide-Ottosen.

E-sport-linjen tæller ikke overraskende næsten udelukkende drenge. Der er 25 tilmeldt linjen, og den kommer primært til at bestå af Danmarks bedste e-sportsudøvere under 18 år. Der er én pige, og hun er Danmarks bedste pige til e-sport.

- På vores e-sport-linje samarbejder vi med E-Sport Service, og de er ved at oprette et e-sport-hold i samarbejde med en superligaklub i fodbold. Jeg må desværre ikke fortælle hvilken fodboldklub, siger Kåre Heide-Ottosen.

På cykellinjen kommer Rydhave-eleverne til at samarbejde med det professionelle cykelhold Riwal Platform Cycling Team.

Linje til pigerne

- Vi er også bevidste om, at vi skal have nogle linjer, der taler til pigerne, og her ændrer vi vores linje for kunst og design, så den mere går i retning af kunst og design. Her har vi cirka 10 piger tilmeldt til det kommende skoleår, og de kommer i høj grad til at arbejde med praktiske ting. Det kan f.eks. være at designe noget på deres eget værelse og hjælpe med planlægningen af vores julemarked, siger Kåre Heide-Ottosen.

På den linje kommer underviserne fra lokalområdet - det er nemlig Christina Kjelsmark og Rolf Jacobsen.

Rydhave Slots Efterskole ønsker at åbne sig mod det omkringliggende samfund, og det sker blandt andet ved at leje slottet ud til f.eks. bryllupper, andre fester og møder. Der er lige etableret en ny paintballhal, der også kan lejes af alle interesserede. I sidste uge var et hold biologistuderende fra Aarhus Universitet indlogeret på efterskolen med fuld forplejning.

- Vi har sat ni værelser i stand, der kan bruges i forbindelse med udlejning af slottet til både fester, møder og konferencer. Og der er allerede pæn efterspørgsel på denne del, siger Kåre Heide-Ottosen.

Har kapital i ryggen

Værelserne bliver også en del af Bed & Breakfast, som Rydhave Slots Efterskole tilbyder. 

- Det er oplagt at bruge det flotte, gamle slot til en række forskellige ting, der ikke direkte har noget med efterskolen at gøre. Det er et fantastisk sted, som mange kan få glæde af. Det sikrer os en indtægt, der alene har til formål at styrke efterskolen, siger Kåre Heide-Ottosen.

Både private og fonde har skudt penge i redningen af Rydhave Slots Efterskole. Kåre Heide-Ottosen ønsker ikke at oplyse det præcise beløb, men der er tale om "flere millioner kroner".

- Uden dette økonomiske fundament kunne vi ikke gennemføre planerne. Det er jo en investering. Indtægterne kommer først om noget tid, siger Kåre Heide-Ottosen.

Læs den postive historie her: 
http://dagbladet-holstebro-struer.dk/vinderup/Efterskole-har-naaet-foerste-delmaal/artikel/325138