Computerspil på skoleskemaet –
kan man det?

Det korte svar er ja. På Rydhave Slots Efterskoles eSport-linje underviser en af Danmarks førende CS:GO-spillere 14 timer om ugen. Her udklækkes fremtidens gamere i Fortnite, League of Legends og CS:GO.

De røde og sorte stole står snorlige. Overalt er der LED-dioder, der blinker i de sorte kasser, der er tætpakket med ram og processorkraft nok til at trække selv de tungeste grafikker. Der er seks lange borde – et til hvert hold. Alt er klar til kamp – og det hele emmer af seriøsitet.

”Jeg er ikke typen, der sidder selv og spiller. Jeg spiller kun med andre.”

Oliver Juul Märtens er fra Juelsminde. Han er 17 og går i 10. klasse på Rydhave. Han spiller Counter Strike eller CS:GO, som det hedder, fire timer om dagen.

“Jeg begyndte at spille computer, da jeg var meget ung. Siden da har jeg spillet mange timer om ugen – og vil med garanti gøre det resten af mit liv.”

De er 45 elever på Rydhave Slots Efterskoles eSport-linje. Der er faste pladser til alle, og der er strøm nok til, at de alle kan spille på samme tid. Skolen har det udstyr, spillerne skal bruge, men de allerfleste bruger deres eget tastatur, de har egne headset med, og musen er også hjemmebragt fra de drengeværelser, hvor de fleste har siddet og spillet alene.

Men på efterskolen er de altid sammen – alle sammen. Og spiller på seks forskellige hold.

”Når de kan være sammen med andre omkring deres interesse, får de mere selvværd og selvtillid – og så bliver de dygtigere i skolen. De tager glæden fra eSporten med ind i den øvrige undervisning, så vi ser mange, der løfter sig karaktermæssigt,” siger efterskolens forstander, Kåre Heide-Ottosen.

Top-spiller som underviser

Eleverne har 14 timers skemalagt eSport om ugen med en underviser, som selv ligger på top-ti over de bedste CS:GO-spillere i Danmark. Sebastian Larsen hedder han. Når han ikke er på skolen, er der selvstudie, og det betyder, at eleverne selv træner sig dygtigere udi eSportens univers.

På Rydhave Slots Efterskole lærer eleverne, hvad det foregår i spillet. Hvordan kommunikationen optimeres og skærpes, og hvornår og hvordan de skal agere i spillet.

“Underviserne er også gode til at give os feedback individuelt. For det er jo forskellige ting, vi har brug for hjælp til hver især. Vores underviser, Sebastian, har selv været der, hvor vi er nu. Han kender til de fejl, vi laver. Og han har altid gode idéer til, hvordan vi skal udvikle os,” forklarer Oliver Juul Märtens.

Ingen ostepops

Hvis nogen har fordomme om, at ‘gamer-nørderne’ kun kan spille, når der er ostepops og cola inden for nærmeste rækkevidde, kan de godt tro om igen.

“Mange tror, at vi sidder med chips og sodavand i eSport-lokalet. Men vi må kun have vand med derop. Argh okay, det kan da godt være, vi har sneget lidt snacks med i weekenderne – men det er der ikke nogen, der skal vide”, siger Oliver Juul Märtens med et skævt smil.

Når man træder ind i lokalet med de mange koncentrerede ansigter, fornemmer man da også med det samme, at det er seriøst det her. Alligevel går snakken hen over skærmene på kryds og tværs. Der er skabt en kultur omkring et digitalt fællesskab, som går igen, når de forlader det specialindrettede gamer-lokale.

”Jeg er blevet mere åben. Tidligere var jeg mere genert. Det er helt væk nu – og det kan jeg tage med mig, når jeg skal starte et nyt sted. Og så har jeg fået venner for livet. Og hvem ved, måske skal vi spille på samme hold, når vi engang bliver professionelle CS-spillere,” siger Oliver Juul Märtens med selvtillid i stemmen.

Når han er færdig med sit efterskoleår på Rydhave, vil den 17-årige elev på HHX i Vejle. Han fortæller, at han har udviklet sig ‘helt vildt’ i løbet af skoleåret og mener, der sagtens kan blive plads til både studier og CS:GO efter sommerferien, for han starter nemlig på en særlig HHX-eSport-linje i Vejle.

FAKTA OM RYDHAVE SLOTS EFTERSKOLE

  • Kåret som Danmarks bedste eSport-linje.
  • 14 timers skemalagt computerspil
  • Underviseren er med to dage om ugen
  • En enkelt dag er det selvstudium
  • Eleverne spiller CS:GO, League of Legends og Fortnite
  • Der er plads til 45 elever på holdet
  • En af underviserne er Sebastian Larsen, der ligger på top-ti i Danmark over de bedste CS:GO-spillere
  • Skolen faciliterer udstyr.
  • Skolen har seks linjer – ridning, motocross, e-sport, SoMe, 360 grader og cykling.

Læs mere om eSport-linjen her. 

OBS: Der er få pladser tilbage på eSport-linjen til skoleåret 2019-20, så book en rundvisning allerede nu.