Undervisning på hesteryg

Man er i sin egen verden, når man rider, men samtidig opstår der et helt specielt venskab mellem eleverne på Rydhave Slots Efterskoles ridelinje.

Kender du det med at brænde for noget? Sådan virkelig ville det. Sådan har Maja Nielsen det med ridning. I udgangspunktet er ridning en individuel sport, men på Rydhave Slots Efterskoles ridelinje er der en hel flok, der dyrker samme passion.

Maja Nielsen er 17 år og fra Aalborg, og hun er én af eleverne. Hun går i 10. klasse og skal på HTX i sin hjemby efter sommerferien, men før den står på et nyt kapitel med store afleveringer og eksamenspres, har hun det seneste år haft tid til at fordybe sig i sin helt store interesse – heste. Hun har sin egen hest Tindur med, og han står i en stald kun fem minutter væk fra Rydhave Slots Efterskole.

”Det har været helt fantastisk at have Tindur med til Rydhave. Her får vi lov til at prøve alle mulige forskellige discipliner i stedet for kun at fokusere på spring eller dressur. Hvis der er noget, jeg ikke kan øve med min hest, så kan jeg sagtens låne en af skolens heste. Tindur er for eksempel en klovn til at springe,” griner Maja Nielsen.

Et specielt bånd

Rytteren fra Aalborg fortæller, at hun er lidt i sin egen verden, når hun rider.

”Man får lov til at tænke på en helt anden måde. Det samvær, jeg har med en hest, er på en helt anden måde end med mennesker. Man får et helt specielt bånd til de her dyr. Det bliver ens bedste ven. Man kan bare slappe helt af, når man er sammen med dem,” fortæller Maja Nielsen.

Eleverne har cykler med på skolen, og heste-staldene ligger kun få kilometer væk, så der er hele tiden mulighed for at være sammen med hestene. Hver uge er der to undervisningsblokke på tre en halv time, som undervisere fra Stald Sønderbygaard står for.

”Undervisningen på ridelinjen har givet mig et meget bedre bånd til min hest. Han er blevet meget nemmere at ride – og nu forstår jeg ham langt bedre. Jeg lytter simpelthen mere til ham og opfanger bedre hans signaler”, siger Maja Nielsen.

Fællesskab og festival

Maja og de 13 andre elever på ridelinjen, må komme i stalden så ofte de vil. De følges ad på cyklerne og får snakket om heste. Og om alt muligt andet.

”Det at være her på efterskolen og dele sin interesse med så mange andre har givet fantastiske venskaber. Jeg er blevet gode venner med alle i stalden. Faktisk skal nogle af os på festival sammen i løbet af sommeren.”

På linjen er eleverne sammen med hestene så meget som muligt. Også i weekenderne. De bruger også tid på at snakke om dyrenes anatomi. De har f.eks. fået undervisning i pleje af dyrenes tænder, lært hvordan man kan afkode en hests alder og meget mere. Og selvom Maja Nielsen har redet siden hun var fem, så mener hun, at linjen har været lærerig og givet en masse ny viden.

”Jeg drømmer om at blive dyrlæge. Med et speciale inden for heste selvfølgelig. Og så vil jeg have en hest resten af mit liv. Forhåbentlig vil mine børn en dag også have samme interesse. Det vil jeg gøre alt for,” siger Maja Nielsen.

FAKTA OM RIDELINJEN:

  • Der er plads til 15 elever på holdet, og man kan låne en hest, hvis man vil.
  • Som den eneste skole i Danmark tilbyder Rydhave Slots Efterskole, at hesteinteresserede fra 8. klasse kan komme på ridelinje.
  • Skolen har professionelle undervisere.

Læs mere om heste og ridelinjen her.

Vil du også bruge et helt år sammen med din hest, så er der fortsat ledige pladser til skoleåret 2019-20.
Book en rundvisning allerede nu.