Klima og håndbold
på skemaet

Elever med passion for håndbold eller klima kan på Rydhave Slots Efterskole få deres interesse på skoleskemaet, hvis de vælger en af skolens to nye gymnasieforberedende linjer.

Rydhave Slots Efterskole er kendt for at tiltrække unge, der gerne vil ride, game eller køre motocross. Til skoleåret 2020-21 åbner skolen også sine smukke porte for håndboldtosser og klimanørder. Efterskolen starter nemlig to nye gymnasieforberedende linjer op med fokus på netop klima og håndbold.

Klima i teori og praksis

Den ene halvdel af forstanderparret, Liv Heide-Ottosen, kommer til at undervise på klimalinjen. Skoleåret starter med en masse teori om klima og bæredygtighed, men det bliver ikke tørt og kedeligt at den grund.
”Eleverne skal være med fra dag ét. Vi lægger ud med, hvordan skal klasseværelset se ud.
Vi laver et klimavenligt klasselokale. Det kunne jo være ude i naturen eller noget andet. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan lave et klasselokale, hvor vi kan arbejde på vores projekter,” fortæller hun.
Derefter bliver det mere praktisk, når eleverne skal arbejde med innovation og kommunikation. En vigtig del af det praktisk forløb bliver praktikophold på lokale virksomheder.
”Det kunne være en virksomhed, der laver papir. Hvad kan man lave i stedet for? Er nettet klimavenligt? Det bliver sådan nogle ting, eleverne skal undersøge.”

På klimarejse

Nogle af eleverne kommer til at lave events om klima, og andre kommer til at producere konkrete produkter, som de siden skal sælge i en klimabutik på efterskolen og på det årlige julemarked på slottet.
Undervejs kommer eleverne endda på klimarejse.
”Vi har et samarbejde med Fjerritslev Gymnasium, der har kontakter til Island, Grønland og Færøerne. Det vil være oplagt at tage med dem,” siger hun. Målsætningen er, at de unge kan tage deres nye viden og erfaring med sig videre i livet. ”Vi har tænkt, at de får papir på, at de senere kan få arbejde i en klimavenlig virksomhed,” fortæller hun.

12 timer på banen

For de unge, der gerne vil blive klar til gymnasiet, og som samtidig brænder for håndbold, melder Rydhave sig på banen med en anden god nyhed: Fra næste skoleår kan elever med en håndboldstjerne i maven nemlig træne deres favoritsport i op til 12 timer om ugen vedsiden af den boglige undervisning. “I samarbejde med TTH Holstebro, som ud over at stille ligaprofiler til rådighed som trænere på vores håndboldlinje, får Rydhaves elever mulighed for at træne i et talentmiljø i og omkring TTH Holstebro.”
Bag den nye håndboldlinje står, Rasmus Kilsmark, der udover at være lærer og viceforstander er tidligere træner for 2. division i blandt andet Mejrup-Hvam Håndbold og Søndermarken IK.
”Rydhave har tidligere været en hæderkronet bold-efterskole, og det skal vi blive igen,” fortæller han.

Han glæder sig til, at skolens store, flotte håndboldhal skal bruges til dens oprindelig formål.
Rasmus Kilsmark stoppede som træner på højt niveau, da han i stedet startede som lærer på efterskolen. Han ser frem til at komme i gang med at træne nogle ambitiøse unge mennesker.
”De bliver undervist i fysisk træning, kost og skadesforebyggende træning. Vi kommer hele vejen rundt om håndbolden,” siger han.
Foruden Rasmus Kilsmark, der har en træneruddannelse i rygsækken, kommer Kim Laursen, der er tidligere ligaspiller i blandt andet Tvis, Vadum og NNFH Lemvig, til at stå for træningen af eleverne.
Begge undervisere glæder sig til at samle skolen om holdsporten:
”Når der er en håndboldkamp, så kan hele skolen gå ned og se den. Når alt kommer til alt, handler det om fællesskab, og det er vigtigt på en efterskole,” lyder det fra Rasmus Kilsmark

Klar til gymnasiet

Men det hele handler selvfølgelig ikke om boldspil eller klimaprojekter. Begge linjer er sat i verden for at gøre eleverne klar til gymnasiet.
Liv Heide-Ottosen, der kommer til at undervise på klimalinjen, har selv arbejdet som gymnasielærer i mange år, så hun har konkret erfaring med, hvad det kræver at tage en gymnasial uddannelse.
”I gymnasiet tager man et emne, som er mere abstrakt, og så vender og drejer man det i projektform og analytisk form. Det er det, man ser på, når man giver karakterer i gymnasiet.
Dem, der får 10- og 12-taller, det er dem, der kan analysere og fortolke, og det skal vores elever selvfølgelig lære,” forklarer hun.
Rasmus Kilsmark giver et eksempel.
”Når man læser en artikel, så skal man vide noget om appelformer. Det bliver de pisket igennem i gymnasiet, så de kan ligeså godt blive trænet i det her,” siger Rasmus Kilsmark.
Hvis du eller dit barn er interesseret i at høre mere om en af de to nye linjer eller Rydhave Slots Efterskole, kan du komme på besøg på Efterskolernes Dag den 29. september.