Rydhave Slots Efterskole tilbyder meningsfuldt sabbatår

Unge, der har brug for en pause til at finde ud af, hvad de vil, kan efter nytår gå på ”Højskolen på efterskolen”. I et halvt år bor de på skolen, får undervisning og dyrker håndbold på højt niveau – helt uden prøver og karakterer.

Skal jeg starte direkte i gymnasiet efter 9. klasse, skal jeg tage 10. klasse med, eller skal jeg mon noget helt andet? Det er svære spørgsmål, som en meget stor gruppe unge stiller sig, og mange ender med at fortryde deres valg. Derfor tilbyder Rydhave Slots Efterskole nu et 22 uger langt forløb uden karakterer og eksamener, men med masser af faglighed, fællesskab og fordybelse.

Det fortæller forstander Kåre Heide-Ottosen.

”Baggrunden er, at der er flere unge mennesker, der måske er startet på gymnasiet og har fundet ud af, at det var lidt for tidligt. Eller de sidder i 10. klasser rundt omkring i landet og siger ’ej, jeg skulle måske være startet i gymnasiet, men det kan jeg først til sommer, så jeg kunne godt tænke mig et sabbatår’. Det er dem, der har mulighed for at komme her, dyrke deres interesse på højt niveau og få en fantastisk oplevelse sammen med nogle andre,” siger han.

Håndbold på højt niveau

I første omgang er den interesse, der er mulighed for at dyrke, håndbold. Skolen har nemlig i forvejen nogle uudnyttede potentialer, forklarer viceforstander Rasmus Kilsmark.

”Vi har faciliteterne, og vi har kapaciteterne i lærerstaben. Det er ikke bare for sjov, vi kan undervise dem ret godt.”

Han henviser dels til den håndboldhal med tilhørende træningscenter, der er noget af det første, man ser, når man ankommer til skolen, og dels til ham selv, der har trænet på højt niveau og kollegaen Kim Laursen, der er tidligere ligaspiller i blandt andet Tvis.

Som en del af pakken kommer de unge også på en udlandsrejse, hvor de skal blandt andet skal se en stor håndboldkamp. Ud over det er der desuden en skitur i uge 4.

 

Ikke bare sjov og ballade

Selvom eleverne hverken får karakterer eller skal til eksamen, så bliver de stadig udfordret, så de kan blive klar til en ungdomsuddannelse.

I fagene ”Teenager i en global verden”, ”Naturvidenskabens univers”, ”Den Humanistiske højborg” og selvfølgelig ”Håndbold” er barren sat højt, og lærerstaben forventer, at de unge kommer for at få styrket deres faglighed.

Undervisningen kommer dog til at være projektorienteret og kreativ, så det bliver ikke noget med kedelig udenadslære og uendelig tavleundervisning.

De 22 uger ender med et større projekt, hvor en lærer og en ekstern censor giver eleven en afsluttende evaluering i stedet for en karakter.

 

Bo på et slot

Eleverne på ”Højskolen på efterskolen” kommer selvfølgelig til at følge livet på efterskolen, men der er dog en lille detalje, der adskiller sig. Det middelalderslot, der har givet efterskolen sit navn, kommer nemlig til at danne ramme om forløbet.

”Rydhave Slot er mere end 700 år gammelt, og tanken er, at de unge mennesker, der kommer i et halvt år, de skal bo her og have undervisning her,” fortæller forstander Kåre Heide-Ottosen.

Læs mere om ”Højskolen på efterskolen” her.

You will have to be from the start. When the teachers give you their study program, write down all the important dates and deadlines and start planning accordingly. Plan your days by scheduling your lessons, homework time and breaks. For example, if you have a 10-page essay to be submitted within two weeks, you may be able to write one page per day, setting aside a few extra days for homework or having more time to review and correct your leader. labor. And remember it is important to be organized beyond the classroom, so you might as well get used to it now! No one really knows how to study “properly”, but there are many tips to keep in mind. First, establish a routine. Do you study better in the evening or in the morning? With fellow students or solo? Then remember that you have to constantly evolve and adapt. Try new techniques, reassess what works and what doesn’t, and adapt your strategy accordingly. Try to advance your reading and homework when you have time or pay someone to write a paper online if you don’t have it. Be an active learner: take notes, ask questions, and try to teach others what you have learned. Do you have to memorize a huge amount of information? Divide them into smaller sections and don’t start a new one to have fully completed the previous one.

Fakta:

Forløbet består af fire fag:

  • ”Teenager i en global verden”
  • ”Naturvidenskabens univers”
  • ”Den Humanistiske højborg”
  • ”Håndbold”

FAKTA:

Om ugen er der:

  • 21 lektioners undervisning
  • 12 lektioners håndbold

Forløbet varer i alt:

  • 22 uger

FAKTA:

Krav til eleverne:

  • Du skal have afsluttet 9. klasse
  • Du skal være velovervejet i dit valg af ungdomsuddannelse
  • Du skal være motiveret for lære og blive dygtigere